Inspiratie voor Moederdag? Klik hier!

Muziek tips voor op jouw bruiloft

vrolijk bruidspaar met confetti

Muziek op jouw bruiloft: tips van DRKS!

Muziek is onlosmakelijk verbonden aan trouwen. Muziek is sfeerbepalend en het voegt een persoonlijk element toe aan een bruiloft. Voor welke trouwmuziek ga jij of weet je het nog niet goed? Lees dit artikel van DRKS met tips voor het kiezen van goede muziek voor de bruiloft.

Trouwmuziek kiezen

Trouwmuziek is iets heel persoonlijks. De één houdt van romantische zwijmelmuziek, de ander van klassiek of instrumentaal en weer een ander van hiphop of hardstyle. Laat je dus niet teveel leiden door wat anderen bestempelen als populaire trouwmuziek. Het gaat om jullie muzieksmaak en wat jullie passend vinden bij jullie bruiloft. Maar, soms kan het wel leuk zijn om inspiratie op te doen en lijstjes te zoeken van populaire trouwmuziek. Wie weet kom je net dat ene idee tegen waar je zelf nog niet op was gekomen. DRKS geeft je in dit artikel enkele suggesties voor leuke of mooie liedjes voor bruiloften. Verder is het goed om te kijken naar muziek per moment van de bruiloft. Je kiest ongetwijfeld andere muziek tijdens de ceremonie dan tijdens het feest. Het leuke van muziek per moment kiezen, is dat je verschillende soorten muziek kunt verweven in jullie trouwprogramma.

bruidspaar dansend op feest

Zelf muziek maken tijdens de bruiloft

Ben je muzikaal dan kan het natuurlijk super romantisch zijn om zelf muziek te maken tijdens de ceremonie. Bijvoorbeeld door een zelfgeschreven nummer te zingen voor jouw aanstaande of door zelf een instrument te bespelen. Top idee. Maar: houd rekening met zenuwen. Misschien speel je thuis zonder problemen dat ene instrument, maar krijg je tijdens de bruiloft last van bevende vingertjes. Of zing je thuis soepeltjes de hoogste noten, maar begint jouw stem tijdens het zien van jouw aanstaande ineens te trillen. Dit hoeft natuurlijk niets uit te maken, zolang je er maar rekening mee houdt. Misschien helpt het jouw wel om te vragen of een muzikale vriend, vriendin of familielid jou kan begeleiden tijdens het optreden. Wie weet helpt dit de zenuwen een beetje in bedwang te houden :) Een trouwdag kan natuurlijk super emotioneel en spannend zijn!

Muziek tijdens de ceremonie

Vaak wordt tijdens de ceremonie gekozen voor rustige, romantische muziek. Het is een moment dat heel belangrijk is voor jullie. Zorg ervoor dat de muziek niet teveel afleidt van dit mooie moment.Er wordt regelmatig gekozen voor instrumentale of klassieke muziek. Ook rustigere, romantische nummers zijn een populaire muziekkeuze voor tijdens de ceremonie. Je kunt muziek draaien tijdens het binnenlopen van de zaal. Bijvoorbeeld wanneer jouw vader jou weggeeft en je naar je aanstaande toeloopt. Ook tijdens het omdoen van de ringen kan er mooie muziek worden afgespeeld. Dit maakt het moment nog specialer en de emoties komen dan vaak nog heviger binnen. Het is niet ongewoon dat de muziek de emoties versterkt ;-) Dit geeft de ceremonie juist een heel bijzonder randje.

Muziek tijdens het verlaten van het gemeentehuis of kerk

Hoera, jullie zijn nu echt getrouwd! Een moment waar jullie lang naar uit hebben gekeken. Dat mag gevierd worden! Daarom kiezen veel bruidsparen voor vrolijke muziek tijdens het verlaten van de kerk of het gemeentehuis. De ceremonie is geweest, de spanning is eraf. Heerlijk! Luidkeels zingend de deur uit wandelen, swingend het gemeentehuis uit of met een brede lach de kerk verlaten onder luid trompetgeschal; alles is mogelijk. Als het maar bij jullie past. 

Muziek tijdens de receptie of het diner

De receptie en het diner zijn momenten dat mensen even willen bijkletsen. Samen nagenieten van de mooie ceremonie, elkaars mooie outfits bewonderen of het bruidspaar feliciteren. Een rust momentje inbouwen is ook voor velen wel prettig. Dan is het belangrijk dat je elkaar goed kunt verstaan. Houd er dus rekening mee dat je dit gedeelte van de dag wat rustigere muziek afspeelt of op de achtergrond een kalm (jazz)bandje laat spelen.

bruidspaar dansend vrolijk

Muziek tijdens de openingsdans

De openingsdans is vaak hét moment dat jullie als bruidspaar volledig in het middelpunt van de belangstelling staan. Alle avondgasten zijn inmiddels ook aanwezig en nu mogen jullie even het moment pakken om iedereen te laten zien hoe blij jullie zijn dat jullie nu man en vrouw zijn. Voor de openingsdans wordt vaak gekozen voor een romantisch nummer. Dit kan ‘jullie liedje’ zijn, een nummer dat jullie veel luisterden toen jullie elkaar net leerden kennen. Het kan ook gewoon een populair liefdesliedje uit de Top 40 zijn of een oude rockballad. It’s up to you! Mag het voor jullie allemaal wel iets opzwepender? Kies dan voor een toffe mash-up! Bij een mash-up worden op ludieke wijze twee verschillende liedjes door elkaar gemixt. Hierdoor krijg je een heel verrassend resultaat. Start bijvoorbeeld met een romantisch liedje, kies voor een abrupte overgang en laat het verder gaan in een vrolijk, up-tempo nummer! Gegarandeerd feest! Een DJ kan hier vaak iets leuks voor maken. Neem van tevoren contact op met de DJ zodat je jouw wensen voor de mash-up kunt doorspreken en het eindresultaat alvast kunt horen. Als je zelf handig bent met mixen, kun je natuurlijk ook jouw eigen mash-up in elkaar zetten.

Muziek tijdens het trouwfeest

Get the party started! Goede muziek is één van de meest bepalende factoren of een feestje goed op gang komt of niet. Als je wilt dat er veel gedanst wordt, is het dus best belangrijk om jouw DJ of band goed te instrueren over de gewenste muziekstijlen. Wat het vaak goed doet op bruiloften is een mix tussen ‘gouwe ouwe’ muziek, zoals meezingers uit de 80’s en 90’s gecombineerd met muziek van nu, zoals muziek uit de top 40. Ook Nederlandstalige muziek doet het verrassend goed op bruiloften, ook al luister je hier thuis bijvoorbeeld normaal niet naar. Het is goed dansbare muziek, mensen worden er vrolijk van en je brult het makkelijk mee. Dat zijn toch wel de ingrediënten van een goed feestje! Bij een DJ kun je vaak vooraf een lijst met favoriete liedjes aanleveren. Soms draait de DJ deze allemaal, maar de lijst wordt ook vaak ter inspiratie gebruikt. Het geeft de DJ in ieder geval een goed beeld van de muzieksmaak van het bruidspaar. Ga je voor een band, dan kijk je natuurlijk vooraf in welk straatje hun muziekstijl ligt en of dit in lijn ligt met jullie wensen voor het feest. Het is het handigst wanneer je de band van tevoren al hebt horen spelen. Je kunt dan veel beter inschatten of dit is wat jullie willen.

Livemuziek, afspeellijst of DJ?

Of je kiest voor livemuziek, een afspeellijst of een DJ hangt voornamelijk af van jullie budget en van jullie wensen. Livemuziek is veelal de duurste optie. Wel geeft een bandje, ensemble of zanger(es) veel sfeer en geeft het jullie feest echt iets bijzonders. Ook kan een band direct inspelen op de reactie van het publiek. Sommige bandjes spelen ook verzoeknummers, andere bands hebben een beperkter repertoire. Ook een DJ kan goed afgaan op de sfeer in het publiek. Het valt hem of haar natuurlijk direct op of een liedje goed aanslaat en zal dan wellicht vaker voor dergelijke nummers kiezen. Ook kun je vooraf al in een gesprek met de DJ aangeven wat jouw wensen zijn. Is het budget beperkt dan kan een eigen spotify afspeellijst ook een optie zijn. Houd er wel rekening mee dat dit wat statischer is en je niet zo makkelijk de muziek kunt afstemmen op de sfeer in de feestzaal. Of je moet iemand de afspeellijst door iemand laten bemannen. Hij of zij kan dan regelmatig even wisselen van muziekstijl.

dansende mensen op muziek bruiloft

Muziek als afsluiter van het feest

En dan zit het feest er weer op. Wat was het leuk! Jullie kunnen de microfoon pakken en zeggen: bedankt allemaal, dit was het weer! Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om met de juiste muziekkeuze subtiel aan te geven dat het feest er op zit of dat jullie als bruidspaar ervandoor gaan.

Via Google, Spotify en YouTube vind je veel lijsten met suggesties voor liedjes die geschikt zijn voor bruiloften.

Tips bij het kiezen van de trouwmuziek

  • Bepaal jullie budget voor de muziek. Een liveband is vaak een stuk duurder dan een DJ. Wat is haalbaar en wat vinden jullie het leukst?
  • Kijk goed naar passende muziek bij ieder moment van de dag. Soms voert de muziek de boventoon en soms is het beter om te gaan voor achtergrondmuziek;

  • Let op het volume. Tijdens de receptie en diner bijvoorbeeld, vinden veel mensen het fijn met elkaar te kunnen praten en elkaar te kunnen verstaan. Bij het feest mag de muziek dan weer wat harder.

  • Maak van tevoren een lijstje met liedjes die jullie allebei mooi/leuk vinden. Een DJ kan hier vaak rekening mee houden.

    • Kies de muziek die bij jullie past, laat je niet teveel leiden door anderen;