Inspiratie voor Moederdag? Klik hier!

Wat doet een best man?

Wat doet een best man?

Best man. In Nederland is onze versie van de best man vaak één van onze getuigen. Meestal is dit de broer van de bruidegom of bijvoorbeeld een hele goede vriend. In dit artikel lees je alles over de best man en wat zijn taken zijn.

Wat houdt het precies in: best man zijn?

De best man zorgt ervoor dat de bruidegom helemaal klaar is voor de grote dag en zich gesteund voelt. Goed advies, extra handjes, praktische hulp en natuurlijk de nodige humor tussendoor van mannen onder elkaar: dat is waar de best man zich vooral mee bezighoudt. Ook voor de bruidegom is het allemaal best spannend en de best man zorgt ervoor dat de bruidegom ontspannen kan genieten van zijn grote dag.

graveerbare pen voor best man

Wat zijn de taken van een best man?

De ene bruidegom kiest zijn best man meer als een symbolisch gebaar voor de onderlinge vriendschap. De andere bruidegom heeft daadwerkelijk een takenlijstje voor zijn best man. Over het algemeen gelden zijn dit de dingen die een best man doet, al dan niet samen met de maid of honour:


 • Het vrijgezellenfeest voor de groom-to-be organiseren;
 • Logistieke planning;
 • Spullen sjouwen en ondersteuning bieden bij het klaarmaken van de feestlocatie(s);
 • Het vervoeren van gasten of materialen van A naar B;
 • Desgewenst de bruidegom mee helpen klaarstomen voor de grote dag;
 • Zorgen dat de trouwringen veilig bewaard blijven;
 • De bruidegom kalmeren ;-)
 • Het besturen van de trouwauto;
 • Gasten begeleiden naar hun stoel;
 • Een speech verzorgen;
 • Vaak is de best man ook de getuige en tekent hij dus bij de huwelijksceremonie;
 • Een optreden of stukje verzorgen;
 • Het huis van het bruidspaar versieren.

Hoeveel ‘Best Men’ mag je hebben?

Er zit een verschil tussen de bruidsjonkers en de best man. De bruidsjonkers zijn meestal meerdere goede vrienden en mannelijke familieleden van de bruidegom. Deze bruidsjonkers vormen een kleine groep. De bruidegom bepaalt zelf hoeveel mannen hij als bruidsjonkers kiest. Eén van deze bruidsjonkers is de best man. De bruidegom kiest zelf uit wie de best man is. Dit geldt hetzelfde voor de bruidsmeisjes. Daarvan kiest de bruid één maid of honour.

bruidegom maakt zich klaar met best man en getuigen

Wie kies je als best man?

De best man is meestal de beste vriend van de bruidegom. Ook de broer van de bruidegom is een goede keuze voor een best man. Het is in ieder geval iemand die heel dicht bij de bruidegom staat en hem door en door kent. Iemand bij wie de bruidegom zich volledig op zijn gemak voelt. En waarvan hij 100% zeker weet dat hij voor hem klaar staat. Jouw beste vriend of broer vragen om best man te zijn is een mooie manier om hem te betrekken bij de bruiloft. Het is waardevol voor jullie vriendschap om dit samen met hem te kunnen delen!

Originele manieren om jouw best man te vragen

De meeste mannen zijn niet zo bezig met zaken als gevraagd te worden als bruidsjonker, getuige of best man. Maar daarom zal de verrassing des te groter zijn voor jouw beste vriend of broer als jij hen wel vraagt. DRKS heeft een aantal originele manieren verzameld om jouw best man te vragen. Bij al deze cadeautjes kun je gratis een persoonlijke boodschap toevoegen. Bijvoorbeeld met de vraag ‘Wil jij mijn best man zijn?’. Sommige cadeaus kun je zelfs gratis laten graveren! 

Je bestelt deze originele cadeaus voor jouw best man op www.drksonline.com.

graveerbare drks drinkfles voor jouw best man

Geldt er een dresscode voor de best man?

Het beeld van alle bruidsjonkers in hetzelfde type pak of dezelfde kleur outfit kán, maar hoeft niet. Hier is het vooral belangrijk te kijken naar wat jij belangrijk vindt en wat past bij jou en je vrienden. De één vindt het heel belangrijk dat de kleding mooi matcht bij elkaar zodat dit prachtige foto’s oplevert. De ander vindt het juist belangrijk dat iedereen zijn eigen keuzes maakt en kleding draagt waarin iedereen zich het prettigst voelt. En weer een ander kiest hierin een middenweg. Kortom; maak jouw eigen keuzes hierin en stem dit vooraf duidelijk af met jouw bruidsjonkers en best man. Wat je tegenwoordig ook veel ziet op fotoshoots met bruidegom en zijn vriendengroep, is dat iedereen dezelfde matching sokken aan heeft in een opvallende kleur. Het is een klein detail en toch erg leuk voor de foto!

Tip: wanneer jij strenge eisen stelt aan de kleding van jouw bruidsjonkers of best man, dan is het wel zo aardig hieraan bij te dragen door bijvoorbeeld mee te betalen of zelf mee te gaan met het uitzoeken van de pakken.

Leuke bedankjes voor jouw best man

Na afloop van de bruiloft is het natuurlijk wel zo leuk om de bruidsjonkers en best man te bedanken voor hun hulp. Soms geeft de bruidegom al vóór de bruiloft een cadeau aan de bruidsjonkers (zie ook de eerder genoemde cadeau ideeën) en na afloop een klein aandenken aan de mooie dag. Maar je kunt uiteraard ook uitpakken en een groot cadeau geven aan jouw bruidsjonkers en best man.


 • Een klein fotoalbum met de mooiste foto’s van de grote dag;
 • Een lekker etentje en de dag nog eens samen beleven;
 • Een avondje doorhalen in de kroeg en herinneringen ophalen;
 • Een goede fles whisky of zijn lievelings speciaal bier met een bedankbriefje;
 • Als hij ervan houdt, een goede sigaar in een luxe verpakking;
 • Een leuke activiteit met de mannen. Om te laten zien dat je ze heus niet aan de kant zet nu je getrouwd bent ;-)
 • Heb je nog meer inspiratie nodig voor bedankjes voor jouw best man? Kijk dan bij het volledige aanbod bedankjes & cadeautjes van DRKS.